Startsida -> Stuteri -> Rashistorik Shetlandsponnyer

Skriv ut sidan  
 
  Våra Shagya-araber | Rashistorik | Länkar
Våra Shetlandsponnyer | Rashistorik | Länkar

Rashistorik Shetlandsponnyer

RasstandardTeckningen och beskrivningen är hämtad från Hingstkatalog för shetland 1999.

Historia
Shetlandsponnyns egentliga hemland är Shetlandsöarna vilka ligger vid gränsen mellan Atlanten och Nordsjön.
Öarna är klippiga med en splittrad och brant stupande kustlinje. Strändernas sjögräs och tång nyttjas dels som gödningsmedel för de magra åkrarna, dels utgör de vintertid ofta det enda fodret för de frigående ponnyerna. Det backiga inlandet som ligger 40-100 meter över havet täcks av ett knappt metertjockt jord- och mosskikt på vilket endast en mycket karg vegetation trivs.
Endast knappt meterhöga träd finns. Under inflytande av golfströmmen och det nordliga läget är klimatet rått, fuktigt och blåsigt. Det finns praktiskt taget inte en enda regn- och stormfri dag på hela året.

Om ursprunget till denna förhistoriska ras vet man inget med säkerhet. Vikingarna påträffade dem i stora hjordar vid sina invaderingar. På medeltiden fick man genom resenärer höra talas om dvärghästar på Shetlands öarna. Dessa var då kända under namnet 'Shelties' vilket de behöll fram till slutet av 1800-talet. Fram till 1800-talet var rasen fri från inblandning av främmande blod. År 1850 skapades Sumburghstammen genom inkorsning av Norsk fjordhäst.
Omkring 1855 importerades en Mustanghingst och en Arabisk fullblods hingst till ön Fetlar. Fetlarstammen kännetecknas av en särskild elegans av mindre kaliber än urtypen, påfallande blev också deras mindre och sirligare huvuden. De tvåfärgade (skäckarna) anses leda tillbaka till Mustanghingsten och till de Islandsponny hingstar som vid denna tid infördes. 1873 upprättade Markisen av Londonderry planmässig avel i stuteriform för bevarande av den ursprungliga rasen på öarna Bressay och Noss. Ponnyn av denna rastyp bildade grunden till talrika avelsuppfödningar också utanför Shetlandsöarna, framför allt i England och Skottland men också i andra länder i Europa och USA. Londonderrystuterierna upplöstes 1896 men avelsmaterialet bevarades. Ett av de allra äldsta stuterierna som fortfarande bedriver avel är Transystuteriet i Skottland.

Beträffande de anatomiska och psykologiska egenskaperna står Shetlandsponnyn mycket nära kallblodets. De personifierar starkt en typ som särskilt utmärkes genom en djup och bred bål, en stark revbensvälvning, en utpräglad tendens till kluvet kors och i sin helhet sluten kroppsbyggnad. Shetlandsponnyn är en verklig dvärg, hos vilken en likartad, harmonisk förminskning av alla kroppsdelarna har inträtt. Bristen på sporrar, på uthålligheten och styrkan samt hårremmen tyder på ett nära släktskap med vildhästen.
Det är mycket troligt att ett urval av små men ytterst motståndskraftiga och konstitutionshårda hästar har ägt rum på grund av ytterst ogynnsamma klimat och jordförhållanden. Denna urvalsprocess har säkert börjat redan före och under den ponnyvandring söderifrån till Shetlandsöarna som följde under istiden. En särskild bekräftelse på detta är en av teckningarna i den första under andra världskrigets upptäckta grottan vid Lascaux i Syd-Frankrike. Den visar mellan två stora hästar av Prezwalskijtyp, en dvärghäst som uppvisar en slående likhet med den idag levande Shetlandsponnyn.

Förutom några enstaka exemplar började shetlandsponnyer importeras till Sverige först under slutet av 40-talet.
1967 bildades Sveriges Shetlands Sällskap (SSS) och sedan dess förs också stambok över hingstar och ston i Sverige. Den svenska aveln grundar sig på importer från Storbritannien samt även från Holland som bedriver en mycket omfattande avel med shetlandsponnyer. Holland är det land i världen som har flest shetlandsponnyer.

I Sverige finns ca 12.000 registrerade shetlandsponnyer varav ca 170 hingstar och ca 1.800 ston i avel, vilket gör Shetland till den till antalet största ponnyrasen i Sverige.
Att visa sin shetlandsponny på utställning är mycket populärt bland både uppfödare och ägare till enstaka ponnyer. Varje år arrangeras ca 12 utställningar spridda över Sverige i Sveriges Shetlandssällskaps och dess lokalföreningars regi. Den allra vackraste ponnyn på utställningen vinner den åtråvärda titeln Best In Show.
Shetlandsponnyn används inte bara till avel och utställning utan passar också utmärkt som bruksponny. Med rätt uppfostran och utbildning blir shetlandsponnyn en mysig kompis till hela familjen, perfekt för minstingen att ta de första ridturerna på, till stora syskonen att köra trav med och till söndagsutflykterna i vagn med mamma och pappa. Många vuxna tävlar shetlandsponnyer i körning. I trav tävlar shetlandsponnyerna i SM och årgångslopp som Derbyt och Kriteriet precis som de stora hästarna. Shetlandsponnyer tävlar också i galopp och många är duktiga i hoppning.

Texten hämtad från Sveriges Shetlandssällskaps hemsida.

 
 
© Koppartorps gård    Telefon: +46 (0)123-441 03    Mobil: +46 (0)70-391 81 93    E-mail: info@koppartorp.nu